Ämnets dag 31/10: Fortbildning för ämneslärare i kemi och naturkunskap

Nyhet: 2017-10-20

Tisdagen den 31 oktober 2017 organiseras för andra gången ’Ämnets dag’, en fortbildningsdag för verksamma ämneslärare i gymnasieskolan och årskurs 7-9. Institutionen för kemi och molekylärbiologi erbjuder föreläsningar om säkra kemilabbar och kryoelektronmikroskopi.

Säkra kemilabbar, Anders Lennartsson
Hur kemikunskaper kan skydda oss från farliga kemikalier.

Kryoelektronmikroskopi - En dörr till det okända, Johanna HöögJohanna Höög.
Årets nobelpris i kemi gick till tre utvecklare av kryoelektronmikroskopi. Helt plötsligt har en dörr öppnats för oss att se molekyler direkt, som de ser ut inne i cellen. Idén formades redan på 70-talet men först det senaste decenniet har kryoelektronmikrokopi uppnått sin fulla potential. I denna föreläsning kommer Johanna Höög att beskriva metoden, vad man kan göra med den och hur detta kommer att förändra vår framtid.

Tisdagen den 31 oktober kl 9.00-12.00.

Föreläsningssal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.
Rekommenderad spårvagns- och busshållplats: Medicinaregatan (linjerna 6, 7, 8, 13, 753).

Institutionskontakt för ämnets dag

Örjan Hansson

Foto:
Johanna Höög, biträdande universitetslektor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet.