Får Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris

Nyhet: 2016-12-15

Kristina Luthman tilldelas Holmquistpriset för sin forskning kring läkemedelskemi.

Kristina Luthman är professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet. Hon tilldelas Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi för sin forskning kring peptidliknande föreningar, peptidomimetika, som har läkemedelskemiska egenskaper. Hon har bland annat utvecklat olika metoder för att tillverka dessa molekyler. Det har dels gett upphov till nya föreningar och dels till nya frågeställningar inom läkemedelskemin. Olika sjukdomsområden som Luthman har arbetat med är cancer, diabetes och neurodegeneration.

Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi delas årligen ut till en forskare, som huvudsakligen varit verksam i Sverige och som gjort banbrytande forskningsinsatser inom organisk kemi. Prissumman är cirka en miljon kronor.