Ny Wallenberg Academy Fellow till Naturvetenskapliga fakulteten

Nyhet: 2016-12-01

Forskaren Björn Burmann från Basels universitet i Schweiz är en av två nya Wallenberg Academy Fellows vid Göteborgs universitet. Björn Burrmann forskar för att öka kunskapen om hur celler lagar solskadat DNA.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses satsning på unga forskare fortsätter med 29 nya Wallenberg Academy Fellows, varav två vid Göteborgs universitet. Syftet med programmet är att stärka Sverige som forskningsnation genom att behålla de största talangerna i landet och genom att rekrytera unga, internationella forskare till svenska universitet.

De två nyantagna forskare som nu flyttar sin verksamhet till Göteborgs universitet är Björn Burmann (naturvetenskap) från Basels universitet i Schweiz och Antti Kauppinens (humaniora) från Tammerfors universitet i Finland.

− Vi är mycket glada för att dessa två unga forskare kommer till Göteborgs universitet. Man kan inte nog betona betydelsen av dessa tillskott som nu får goda möjligheter att vidareutveckla redan framgångsrik forskning i bra forskningsmiljöer hos oss, säger Staffan Edén, vicerektor för forskning vid Göteborgs universitet.

Vill förstå hur celler lagar solskadat DNA

När vår arvsmassa skadas av solens strålar lagas den av ett molekylärt reparationsmaskineri. Björn Burmann kommer att detaljstudera hur detta maskineri fungerar. En bättre förståelse för processen kan bidra till utveckling av ny antibiotika samt cytostatika mot vissa cancerformer.

Vi människor behöver vistas i solen för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin. Samtidigt orsakar solens strålar skadliga kemiska förändringar i vårt DNA. Som ett skydd mot detta har celler utvecklat ett maskineri som kan laga DNA.

Upptäckterna av cellers reparationsmekanismer belönades med Nobelpriset i kemi år 2015. För att bättre förstå det som kallas för transkriptions–kopplad reparation (TCR) kommer Björn Burmann att studera processen in i minsta detalj. Ett komplex av proteiner fäster vid DNA-strängen, klipper bort den skadade delen och lagar DNA.

Tidigare har forskare trott att chefen för hela processen har varit ett protein kallat MfD, men bakterier som saknar detta protein uppvisar endast en mild känslighet för UV-strålning. Björn Burmann ska istället undersöka vilken roll två andra proteiner, NusA och UvrD, spelar i komplexet.

Bakgrund − Wallenberg Academy Fellows
Programmet som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har inrättats i nära samarbete med de vetenskapliga akademierna och de svenska universiteten. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar de mest lovande forskarna för stiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet.

Anslaget uppgår till mellan 5 och 9 miljoner kronor per forskare under fem år beroende på ämnesområde. Efter den första periodens slut kommer forskarna att ha möjlighet att söka stöd för ytterligare fem års finansiering.

Foto: Markus Marcetic © Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse/Kungl. Vetenskapsakademien