Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Arvsmassan kartlagd för invasiva arten svartmunnad smörbult

  [2020-02-11] Nu har ett internationellt forskarlag, med forskare från Göteborgs universitet, kartlagt genomet hos den svartmunnade smörbulten. Studierna ger nya viktiga verktyg för att förstå invasiva arters framgång och möjlighet att bättre kunna bedöma smörbultens kapacitet för fortsatt spridning.

 • Postdoctoral scholarship: Mammalian meiosis

  [2020-01-20] The Department of Chemistry and Molecular Biology, University of Gothenburg, offers a postdoctoral scholarship: Mammalian meiosis. Application deadline: 2020-02-29.

 • Pris till aerosolforskare

  [2020-01-14] Professor Mattias Hallquist var mottagare av Nordic Society for Aerosol Research (NOSA) Aerosologist-pris 2019.

 • Ett första bevis för att atomrörelser leder till strukturering i proteiner

  [2020-01-07] Det är vågmekaniken som bestämmer vilken struktur som är möjlig i en proteinmolekyl. Det visar röntgenstudier med terahertzteknik, som forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers gjort tillsammans med tyska forskare.

 • Ny studie ökar kunskap om folksjukdomar

  [2019-12-09] När proteiner i hjärnan bildar fällningar till olösliga aggregat kan sjukdomar som till exempel Alzheimers eller Parkinsons uppstå. Nu har en forskargrupp kommit ett steg närmare till att förstå denna process.

 • De blir Wallenberg Academy Fellows 2019

  [2019-12-04] Anne Bjorkman och Hiroki Shibuya, båda verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten, har av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse utsetts till Wallenberg Academy Fellows.

 • Tonläget varierar när celler kommunicerar

  [2019-11-27] Hur celler kommunicerar är fokus för en ny avhandling från Göteborgs universitet. - Genom att studera celler från däggdjur samt bananflugans nervceller har vi fått en bättre förståelse för hur celler kommunicerar, säger avhandlingens författare, Anna Larsson.

 • Klor och litiumbatterier i fokus på fortbildningsdagen för ämneslärare i kemi och naturkunskap

  [2019-11-04] Visste du att Göteborgs universitet blivit tilldelad faddergrundämnet klor i år, att klorföreningar används i allt från matlagning till raketdrivmedel och att litiumjonbatterier används såväl i mobiltelefoner, bärbara datorer som elbilar?

 • Närmare 120 miljoner från VR till naturvetenskap och teknik

  [2019-11-04] Forskare vid Göteborgs universitet får runt 119 miljoner kronor i etableringsbidrag och projektbidrag från Vetenskapsrådet inom utlysningen för Naturvetenskap och teknikvetenskap 2019.

 • "Mycket energi med en liten enhet"

  [2019-10-10] Årets nobelpris i kemi går till de tre forskarna John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. - Priset belyser nyttan av grundläggande forskning inom elektrokemi för utveckling av produkter som vi använder i vardagen, säger Zareen Abbas, docent i oorganisk kemi vid Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?