• Postdoctoral scholarship: Mammalian meiosis

[2020-01-20] The Department of Chemistry and Molecular Biology, University of Gothenburg, offers a postdoctoral scholarship: Mammalian meiosis. Application deadline: 2020-02-29.

• Pris till aerosolforskare

[2020-01-14] Professor Mattias Hallquist var mottagare av Nordic Society for Aerosol Research (NOSA) Aerosologist-pris 2019.

• Ett första bevis för att atomrörelser leder till strukturering i proteiner

[2020-01-07] Det är vågmekaniken som bestämmer vilken struktur som är möjlig i en proteinmolekyl. Det visar röntgenstudier med terahertzteknik, som forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers gjort tillsammans med tyska forskare.

• Ny studie ökar kunskap om folksjukdomar

[2019-12-09] När proteiner i hjärnan bildar fällningar till olösliga aggregat kan sjukdomar som till exempel Alzheimers eller Parkinsons uppstå. Nu har en forskargrupp kommit ett steg närmare till att förstå denna process.

• De blir Wallenberg Academy Fellows 2019

[2019-12-04] Anne Bjorkman och Hiroki Shibuya, båda verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten, har av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse utsetts till Wallenberg Academy Fellows.

• Tonläget varierar när celler kommunicerar

[2019-11-27] Hur celler kommunicerar är fokus för en ny avhandling från Göteborgs universitet. - Genom att studera celler från däggdjur samt bananflugans nervceller har vi fått en bättre förståelse för hur celler kommunicerar, säger avhandlingens författare, Anna Larsson.

• Klor och litiumbatterier i fokus på fortbildningsdagen för ämneslärare i kemi och naturkunskap

[2019-11-04] Visste du att Göteborgs universitet blivit tilldelad faddergrundämnet klor i år, att klorföreningar används i allt från matlagning till raketdrivmedel och att litiumjonbatterier används såväl i mobiltelefoner, bärbara datorer som elbilar?

• Närmare 120 miljoner från VR till naturvetenskap och teknik

[2019-11-04] Forskare vid Göteborgs universitet får runt 119 miljoner kronor i etableringsbidrag och projektbidrag från Vetenskapsrådet inom utlysningen för Naturvetenskap och teknikvetenskap 2019.

• "Mycket energi med en liten enhet"

[2019-10-10] Årets nobelpris i kemi går till de tre forskarna John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. - Priset belyser nyttan av grundläggande forskning inom elektrokemi för utveckling av produkter som vi använder i vardagen, säger Zareen Abbas, docent i oorganisk kemi vid Göteborgs universitet.

• Postdoctoral scholarship: Telomere Dynamics in C. elegans

[2019-10-01] The Department of Chemistry and Molecular Biology, University of Gothenburg, offers a postdoctoral scholarship: Telomere Dynamics in C. elegans. Application deadline: 2019-11-01.