Nyheter

• Ledig doktorandtjänst i Mikrobiologi: Molekylära mekanismer som bidrar till metallers toxicitet.

[2019-04-29] Institutionen för kemi och molekylärbiologi söker nu en doktorand i mikrobiologi: Molekylära mekanismer som bidrar till metallers toxicitet. Sista ansökningsdag: 2019-05-31.

• Studier av luftens kemi

[2019-03-11] Luften omkring oss kan innehålla en mängd olika ämnen som kan skada vår hälsa eller påverka miljön. En typ av luftförorening är små partiklar, som till exempel smogg eller rökpartiklar. Hur sådana partiklar bildas i luften är fokus för en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Nyupptäckt protein viktigt vid reparation av DNA

[2019-03-01] Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt protein som de anser har stor betydelse för möjligheten att reparera DNA. Forskningsresultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

• Ledig doktorandtjänst i strukturbiologi/biofysik

[2019-02-07] Institutionen för kemi och molekylärbiologi söker nu en doktorand i strukturbiologi/biofysik.Sista ansökningsdag: 2019-02-28.

• Ledig doktorandtjänst i naturvetenskap, inriktning biofysik

[2019-02-07] Institutionen för kemi och molekylärbiologi söker nu en doktorand i naturvetenskap, inriktning biofysik. Sista ansökningsdag: 2019-02-28.

• Upptäckt kastar nytt ljus över hur luftföroreningar omvandlas i atmosfären

[2019-02-01] Omfattande forskningssamarbete mellan forskare i Tyskland, England och Sverige har bidragit till ett helt nytt angreppssätt vid studier av partikelbildning i atmosfären. Upptäckten av hur luftföroreningar interagerar med varandra påverkar bland annat klimatmodellering. Studien är publicerad i tidskriften Nature.

• Göteborgs universitet framstående inom marin bioteknik

[2018-12-20] Göteborgs universitet ligger i framkant när det gäller forskning inom marin bioteknik, det bekräftas av en ny rapport. Men kopplingen till näringslivet behöver stärkas, anser forskare.

• Ny professor i fysikalisk kemi

[2018-12-14] Fem frågor... ...till Marica Ericson som utnämnts till professor i fysikalisk kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• 9 av 10 naturvetare nöjda med sin utbildning

[2018-12-13] Nio av tio är nöjda med sin kandidatutbildning, visar en färsk undersökning bland nyligen utexaminerade naturvetarstudenter. De anser sig också i hög grad fått de kunskaper och färdigheter som behövs på arbetsmarknaden under sin utbildning. - Det är givetvis glädjande siffror och ett kvitto på att vi bedriver god utbildning, säger Per Åberg, grundutbildningsansvarig vicedekan vid Naturvetenskapliga fakulteten.

• Årets Nobelpristagare i kemi föreläser

[2018-12-10] Göteborgs universitet och Chalmers hälsar medarbetare, studenter och allmänheten välkomna till Nobelpristagaren Frances Arnolds föreläsning den 14 december i Chalmers lokaler. Frances Hamilton Arnold är en amerikansk biokemist och ingenjör. Hon tilldelas Nobelpriset i kemi 2018 för "riktad evolution av enzymer".