Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemipriset för avbildning av livets molekyler

Nyhet: 2017-10-04

Årets nobelpris i kemi 2017 går till tre forskare för avbildning av livets molekyler och en mikroskopiteknik som har revolutionerat biokemin.

– Vad som är så fantastiskt med kryoelektronmikoskopi är att vi nu kan se otroligt små molekyler direkt. Vi tar bilder av dem med en kamera helt enkelt. Detta har inte varit möjligt länge och kommer revolutionera vår insikt i hur molekyler samverkar för att livet ska kunna fortgå.

Nobelpriset i kemi 2017 tilldelas Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler. Metoden har tagit biokemin in i en ny era.

– Ja, tidigare har de mest detaljerade bilderna på livets beståndsdelar kommit från röntgenkristallografi och NMR. Dessa två metoder är fortfarande aktuella för forskning av proteiners struktur, men med denna utveckling av kryoelektronmikroskopi kan nu proteinerna studeras direkt, i en mer normal miljö. Potentialen med att kombinera dessa tre tekniker är enorm, säger Johanna Höög, forskare vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet.

Möjliggör detaljritning på atomnivå

Snart kan vi ha en detaljerad ritning över livets maskineri på atomnivå. Genom kryoelektronmikroskopin kan nu forskare frysa biomolekyler mitt i deras rörelser och åskådliggöra förlopp som man tidigare aldrig har sett, något som är avgörande för både den grundläggande förståelsen av livets kemi och läkemedelsutveckling.

– Det är helt unikt att vi nu också har potential att studera proteinerna i deras naturliga miljö, till och med i celler. I min forskning så simmar spermierna tills dess att de mycket snabbt fryses ner till nästan minus 200 grader. Sedan tittar vi på proteinerna i cellen, så som de var när de frystes. Denna teknik kallas elektrontomografi och är en av de två huvudformerna av kryoelektrontomografi.

Tre pristagare

Länge trodde man att elektronmikroskopet bäst lämpade sig för studier av död materia, eller celler som hade starkt behandlats innan, eftersom den kraftiga elektronstrålen förstör biologiska material. Men 1990 lyckades Richard Henderson med elektronmikroskopins hjälp ta fram en tredimensionell bild i atomupplösning av ett protein.

Joachim Frank gjorde tekniken allmänt användbar. Mellan 1975 och 1986 utvecklade han en bildbearbetningsmetod där han analyserade och sammanfogade elektronmikroskopets brusiga tvådimensionella bilder till en skarp tredimensionell struktur.

Jacques Dubochet förde in vatten i elektronmikroskopet. I elektronmikroskopets vakuum dunstar flytande vatten, men utan vatten kollapsar biomolekyler. Dubochet lyckades i början av 1980-talet vitrifera vatten – han kylde vatten så snabbt att det stelnade i sin flytande form kring ett biologiskt prov. På så vis kan biomolekyler behålla sin naturliga form även i vakuum.

– Jacques Dubochets idé att man kan använda sig av vatten i elektronmikroskopet var genialisk och är hela grundvalen för kryoelektronmikroskopi. Joachim Frank och Richard Henderson har tagit denna idé vidare och utvecklat den till de två tekniker, som nu revolutionerar strukturbiologin och även cellbiologin. Jag tycker att priset är mycket rättvist och är så glad att dessa hjältar i min värld har uppmärksammats på detta fantastiska vis.

Pristagare:
Jacques Dubochet, född 1942 (75 år) i Aigle, Schweiz. Fil.dr 1973 vid Université de Genève och Universität Basel, Schweiz. Honorary Professor of Biophysics vid Université de Lausanne, Schweiz.
www.unil.ch/dee/en/home/menuinst/people/honorary-professors/prof-jacques-dubochet.html

Joachim Frank, född 1940 (77 år) i Siegen, Tyskland. Fil.dr 1970 vid Technische Universität München, Tyskland. Professor of Biochemistry and Molecular Biophysics and of Biological Sciences vid Columbia University, New York, USA.
http://franklab.cpmc.columbia.edu/franklab/

Richard Henderson, född 1945 (72 år) i Edinburgh, Skottland. Fil.dr 1969 vid Cambridge University, Storbritannien. Programme Leader vid MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Storbritannien.
www2.mrc-lmb.cam.ac.uk/groups/rh15/

Kontakt:
Johanna Höög, institutionen för kemi och molekylärbiologi , Göteborgs universitet, telefon: 031-786 3937, e-post: johanna.hoog@gu.se

 

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?