Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analytisk, oorganisk och fysikalisk kemi

Divisionen omfattar i bred betydelse analytisk, oorganisk och fysikalisk kemi med världsunik kompetens inom såväl grundläggande som tillämpad kemi.

De viktigaste forskningsresultaten inkluderar

  • utveckling av nya analytiska metoder för encell och subcellulära elektrokemiska studier
  • banbrytande tillvägagångssätt för bildbehandling av masspektrometri vid cancer och neurodegenerativ sjukdom
  • metoder för kvantdynamiska studier av kemiska reaktioner
  • beräkningsmodellering av atom- och molekylära interaktioner som sträcker sig från läkemedel till interstellära partiklar
  • metoder för att karakterisera och kontrollera makromolekylär och nanokemi med tillämpning på cellulär omprogrammering
  • nanopartiklarnas kemi och interaktioner samt deras inverkan på miljön
  • grouted silica, cement och korrosion
  • elektrokatalys och elektrokemiska reaktionsmekanismer.

Samarbete externt omfattar läkemedelsindustri och kemisk processindustri- och instrumentindustrier, biologiska och kliniska forskare inom områdena neurodegenerativ sjukdom, cancer och diabetes, fysik- och kemiforskare med inriktning på material och teori.

Grupperna i divisionen har starka tvärvetenskapliga, samarbetande länkar både lokalt och internationellt, inom akademin, med läkemedelsindustrin och kemisk processindustri. Vi har avancerad analytisk utrustning, till exempel den enda NanoSIMS i Skandinavien, ett optiskt mikroskop med STED, och det enda Ionoptika J105 SIMS-instrumentet i Sverige samt god tillgång till beräkningskluster.

Många publikationer finns i högkvalitativa tidskrifter, bland annat Nature Reviews Chemistry, Angewandte Chemie, Proceedings of the National Academy of Sciences, Journal of American Chemical Society, ACS Nano, Nano Letters, Analytical Chemistry, Journal of Physical Chemistry, Journal of Chemical Physics.

Divisionen är mycket internationell i sammansättning och har tilldelats flera prestigefyllda forskningsbidrag och utmärkelser. Medlemmarna av divisionen har givit cirka 20 plenarföredrag och föreläsningar under de senaste fem åren och sitter i styrelserna på cirka 10 tidskrifter, med en ACS-redaktör.

Forskargrupper inom analytisk, oorganisk och fysikalisk kemi

Zareen AbbasZareen Abbas

Syntes av nanopartiklar, bestämning av ytladdning, potential för att skapa ett miljövänlig injekteringsmaterial, hållbar cement, nya sensorer, funktionella material för lukt kontroll och utvärdera nanopartiklarnas toxicitet.

Forskare Elisabet AhlbergElisabet Ahlberg

Elektrokatalys och elektrokemiska mekanismer för utveckling av effektiva bränsleceller och batterier. Experimentella och teoretiska studier i kombination för grundläggande förståelse av industriella processer.

Johan BergenholtzJohan Bergenholtz

Experimentella och teoretiska studier av kolloidala interaktioner på fasbeteende, struktur och dynamik, innefattande proteiners växelverkan, dynamik i klustervätskor, kolloidal frisättning och stabilitet.

Forskare Andrew EwingAndrew Ewing

Små volym och nya metoder för elektrokemisk avbildning av enskilda celler, elektrokemiska strategier för att mäta exocytotisk frisättning och innehållet i nanometer vesiklar i celler, masspektrometriavbildning i neurokemi.

John Fletcher

Utveckling och tillämpning av ny teknik och metod för kemisk avbildning av enskilda celler och vävnad med hjälp av masspektrometri för att förstå biologiska processer inklusive sjukdomsprogression.

Gunnar NymanGunnar Nyman

Modellering av interstellära isar och strålningsassociation, teoretisk behandling av en ny typ av spontelektriska material, utveckling av kvantdynamiska metoder för kemiska reaktioner och spektroskopi.
 

Forskning för hållbar utveckling

17 globala mål för hållbar utvecklingVår forskning i analytisk, oorganisk och fysikalisk kemi  bidrar på många olika sätt till en hållbar utveckling. Vi arbetar bland annat med:

Hälsa - Hjärna
Utvecklat en ny teori om frisättning under exocytos för neuralkommunikation med eventuell relevans för lärande, minne och neurodegenerering.

Hälso- och sjukvård
Ny bildbehandling av bröst- och hudcancer med kemisk bildbehandling.

Mänskliga resurser
Nya mekanismer för vattenfiltrering i de fall där tillgången till rent vatten är begränsat.

Miljö
Nya miljövänliga injekteringsmaterial baserad påkiseldioxid nanopartiklar för stora byggprojekt.

Energi
Förstå nedbrytningen av cement som används för lagring av kärnavfall.

Energieffektivisering
Energieffektivisering av industriella processer genom grundläggande studier av elektrolyter och reaktionsmekanismer.

Energilagring
Studier av nya vattenlösliga organiska molekyler för vattenbaserade flödesbatterier. 

Läs mer om forskning och hållbar utveckling.

Institutionens forskare

Institutionens vetenskapliga publikationer

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2020-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?