Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mikrobiologi

Forskning inom mikrobiologi på institutionen omfattar bl.a. cellulärt åldrande, cellsignallering och reglering av genuttryck, evolutionära processer, cellers svar på förändringar i miljön och på främmande molekyler, mikrobiell kväverening, samt funktionsgenomik och systembiologi.

Forskningen är främst inriktad på tarmbakterien Escherichia coli och bagerijästen Saccharomyces cerevisiae; dessa mikroorganismer används som experimentella modellsystem för att uppnå ökad kunskap om och förståelse för grundläggande molekylära mekanismer och biologiska processer. Mikrobiologi kännetecknas av en dynamisk och internationell forskarmiljö med betydande tvärvetenskapliga samarbeten. En extern utvärdering av forskningen på Göteborgs Universitet 2010 (RED10) pekade ut funktionsgenomik och cellbiologi med jäst som modellsystem som ett av institutionens styrkeområden.


Bild: David Öling: An old cell displaying protein aggregates (in green), bud scars (in red) and the nucleus (in blue).

Bild: Carolina Suarez
Spatial distribution of microorganisms in a nitritation-Anammox biofilm. Nitrosomonas europaea/eutropha (in red), Anammox bacteria (in green), Protozoa (in white), DNA (in blue).

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2018-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?