Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Organisk och läkemedelskemi

Divisionen för organisk samt läkemedelskemi omspänner internationellt erkänd expertis inom ämnesområdena

  • Organisk syntes
  • Läkemedelskemi
  • Dermatokemi
  • Fotokemi
  • Materialkemi
  • Spektroskopi
  • Biomedicinsk fotonik
  • Peptidkemi

Vid divisionen länkas fundamentala frågeställningar med utvecklandet av nya samhällsrelevanta applikationer inom främst materialkemi samt livsvetenskaperna.

Divisionen är tydligt integrerad i övrig forskning som sker vid universitetet. Utarbetade samarbeten finns dessutom lokalt med Chalmers samt läkemedelsindustrin. Samarbetsbaserade forskningsinitiativ inkluderar projekt vilka centrerar kring metaboliska och neurodegenerativa sjukdomar, cancer, hudallergier, materialkemiska frågeställningar samt cellulära och molekylära avbildningstekniker.

Följaktligen präglas divisionen av breda interdisciplinära interaktioner med övriga akademin och industrin både lokalt och internationellt. Divisionen erbjuder således en högst internationell och stimulerande miljö för både forskare och studenter, vilket kännetecknas av de flertalet prestigefulla priser och forskningsbidrag som tilldelats forskningsaktiva vid divisionen.

Forskargrupper inom organisk och läkemedelskemi

Anna BörjeAnna Börje

Forskning inom dermatokemi syftar till att förstå de kemiska mekanismer som ligger bakom kontaktallergi. Av särskilt intresse är mekanismerna för fotokontaktallergi.

Alesia TietzeAlesia Tietze

Alesia Tietzes forskning fokuserar på konstruktion av bioaktiva peptider, membranproteiner samtpeptidbaserade bioinspirerade material.

 

Marica EricsonMarica Ericson

Mer information: Biomedical Photonics

 

 

 

Morten GrötliMorten Grötli

Utveckling av enzymhämmare och deras användning som experimentella verktyg för visualisering och selektiv störning av biologiska processer in vivo och in vitro.

 

Göran HilmerssonGöran Hilmersson

 

 

 

Kristina LuthmanKristina Luthman

Luthmans forskning har under lång tid varit inriktad på design, syntes och användning av peptidomimetik. För närvarande är utvecklingen av modulatorer av enzymer i sirtuin-familjen av särskilt intresse. 

Carl Johan Wallentin

Forskning fokuserar på metodutveckling inom katalys samt målinriktad syntes av biologiskt relevanta föreningsklasser.

 Karl BörjessonKarl Börjesson

 Börjessons mål är att tämja 
 molekyler. Hans grupp använder sig
 av optisk spektroskopi för att lära sig
 dirigera energirelaxationen av
 molekyler i elektroniskt exciterade
 tillstånd i en förutbestämd riktning.

Forskning för hållbar utveckling

17 globala mål för hållbar utvecklingVår forskning inom organisk och läkemedelskemi bidrar till hållbar utveckling på många olika sätt. Bland annat arbetar vi med:

God hälsa och välbefinnande. Flera projekt syftar till att utveckla nya föreningar för att studera problem som är relevanta inom cellbiologi och medicin. Sådana föreningar är intressanta både som potentiell läkemedel och som experimentella verktyg för att förstå målproteiners fysiologiska roller.

Läs mer om forskning och hållbar utveckling.

Institutionens forskare

Institutionens vetenskapliga publikationer

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2019-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cmb.gu.se/forskning/organisk-och-lakemedelskemi/
Utskriftsdatum: 2020-08-08