Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemi - spelreglerna för din vardag

Kemi handlar om spelreglerna för hur tillvarons grundläggande byggstenar fungerar − molekylerna. Molekylerna kan te sig försåtligt små och obetydliga, men i praktiken bär de upp universum. Allt som finns i vår tillvaro (inklusive vi själva) är uppbyggt av molekyler, och alla skeenden omkring oss styrs av reaktioner som i grund och botten handlar om hur molekylerna  beter sig i olika situationer.

Det här innebär att kemistens arbetsområde omfattar allt från mikronivån, där man t ex undersöker hur en viss typ av kroppsceller reagerar vid kon- frontationen med en särskild kombination av molekyler som förs in i kroppens biokemi, till den övergripande globala ni- vån, där man bl a kartlägger hur de kemiska processerna i världshaven eller atmosfären bidrar till att forma vårt klimat. Och ytterligare ett steg upp, ute i världsrymden, pågår ständigt mäktiga skeenden som handlar om hur gaser och materia förändras och samspelar i att skapa kedjereaktioner som löper genom universum.

Men det allra mesta av kemins tillämpningsområden finns på betydligt närmare håll - i vår egen vardag. Här är några exempel på hur kemin spelar roll för vardagslivet.

Vad vore en kyss utan kemi?

Ingenting, faktiskt. Både våra känslor och våra fysiska reaktioner handlar i stor utsträckning om kemiska processer i våra kroppar. Det finns kanske inte anledning att lägga sig i kyssens kemi, men det finns andra tillstånd och skeenden i kroppen som är både möjliga och önskvärda att påverka. Utan kemistens kunskap om hur olika ämnen påverkar vår biokemi skulle vi aldrig kunnat behandla vare sig allvarliga sjukdomar, som cancer och aids, eller mer triviala men ändå irriterande åkommor, som nästäppa, huvudvärk och acne.

Kemi i din garderob

Med hjälp av kemi och nya molekylkombinationer har vi skapat helt nya material, som vi använder dagligen och som vi knappast skulle vilja klara oss utan. Titta t ex i din garderob. Konstfibern öppnade helt nya möjligheter för konfektionsindustrin att tillverka nya tyger och kläder med vassa egenskaper – dessutom till ett betydligt lägre pris för konsumenten än vad naturmaterialen tillåter. Under ett krävande pass på gymmet uppskattar de flesta av oss träningskläder i funktionsmaterial, och all världens gummiträd hade inte klarat av att försörja oss med de gummisulade skor som många av oss föredrar att använda.

Den mörka sidan

Människan griper numera in i många av de skeenden som tidigare sköttes av naturen. Detta hjälper oss att höja vår livskvalitet i många avseenden, men det har också resulterat i oönskade konsekvenser för vår miljö. Hittills har vi försökt lösa de här problemen i efterhand, t.ex. genom övervakning av giftiga utsläpp och olika typer av reningsåtgärder. Detta är fortfarande ett viktigt arbetsområde för kemisterna, eftersom det i stor utsträckning krävs specialist-
kompetens inom kemi för att spåra upp, identifiera och åtgärda inslag av skadliga ämnen i vår omgivning.

Men en annan, minst lika viktig uppgift för kemisterna är att bidra till att förhindra att problemen uppstår. Att ta fram produkter som är skonsamma både för oss och för miljön är en utmaning, framför allt när det gäller sådant som vi använder dagligen. Ta schampo som ett exempel. Det handlar inte bara om att framställa ett schampo som inte innehåller skadliga ämnen men fortfarande är effektivt, det skall också vara skonsamt för miljön eftersom praktiskt taget all schampo vandrar vidare ut i naturen (saker och ting försvinner som bekant inte bara för att det slörpar ner i badkarsavloppet). Samma sak gäller för alla våra hygienprodukter – allt kommer förr eller senare ut i miljön via avloppet.

När problemlösningar skapar nya problem

Att producera energi genom att elda med biobränslen i stället för fossila bränslen, som olja och kol, är ett viktigt energimål för att minska utsläppen av växthusgaser. Men på vägen har ett oväntat problem dykt upp: Pannorna som man eldar i klarar inte av de nya biobränslena – de rostar sönder. Hur kan man förhindra detta? En av våra studenter har i sina fortsatta studier valt att arbeta med problemet tillsammans  med en forskargrupp, som tagit det som en utmaning att lösa detta med kemiska metoder.

Att använda naturens egna lösningar

Biologerna har lagt märke till att vissa havslevande djur, som musslor och havstulpaner, häftar fast vid underlaget med hjälp av ett limliknande ämne som djuret producerar. Det här limmet har inte bara egenskapen att fungera under vatten, det är dessutom oerhört starkt. Ett sådant biologiskt vattenfast lim skulle vara till mycket stor nytta inom sjukvården, t ex för att laga brutna ben.

Men för att det skall bli möjligt måste man kunna återskapa det här ämnet på syntetisk väg, och det är här kemisten kommer in i bilden eftersom det krävs speciella kunskaper för att förstå hur det här ämnet är sammansatt. Det här är bara ett av många exempel på när det krävs kemister för att kunskaper inom ett område ska kunna omsättas i praktisk nytta, ibland inom ett helt annat område.
 

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2012-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?