Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning i kemi

Med sin spetskompetens hittar kemister lösningar på morgondagens globala utmaningar inom hälsa, miljö och klimat. De använder sin kunskap om kemiska ämnen och deras reaktioner för att skapa nya läkemedel och nya material som är återvinningsbara, miljövänliga och energisnåla. Kemi spelar alltså en viktig roll i utvecklingen av ett hållbart samhälle och behovet av välutbildade kemister ökar ständigt.

På institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs toppforskning inom analytisk, oorganisk och fysikalisk kemi, organisk och läkemedelskemi, biokemi och strukturbiologi samt atmosfärsvetenskap. I denna stimulerande miljö får du som student mycket goda förutsättningar att fördjupa dina vetenskapliga kunskaper och utveckla din experimentella skicklighet.

Program och kurser

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi kan du läsa program och fristående kurser i kemi på grund- och avancerad nivå.

 

Översikt utbildningsprogram i kemi och molekylärbiologi.

Så sker undervisningen

Du får en gedigen utbildning i nära anknytning till ledande forskning och fördjupar dig i det senaste inom ditt ämne, både i teori och praktik. Du har även möjlighet till egna val så att du kan bredda dina kunskaper, antingen inom ditt område eller mot andra inriktningar.

  • Undervisningen sker oftast i små grupper och du har nära kontakt med dina engagerade lärare.
  • Du läser en kurs i taget.
  • Du tillbringar en stor del av din tid i laboratoriet där du arbetar enskilt eller i par.

Utöver kunskaper i ditt ämne, utvecklar du andra viktiga kärnkompetenser såsom noggrannhet, samarbetsförmåga, förmåga att kritiskt analysera och effektivt lösa problem, förmåga att tydligt presentera och kommunicera resultat med mera. Det gör dig väl förberedd för olika utmaningar som väntar dig i arbetslivet.

Arbetsmarknaden för kemister är god

Som färdig kemist kan du jobba i många olika branscher.Arbetsmarknaden för kemister.

Inom privatsektorn kan du arbeta på olika typer av kemiföretag, inom läkemedelsindustrin, på livsmedelsföretag, analys- och synteslaboratorier, såväl laborativt som med forskning och utveckling.

Inom den offentliga sektorn kan du till exempel jobba på myndigheter såsom Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket eller Rättsmedicinalverket.

Har du gått forskarutbildningen, kan du även satsa på en karriär inom universitetet. En lärarbehörighet i kemi är ett säkert kort när det gäller anställning inom skolan.

Under din kemiutbildning utvecklar du många andra kompetenser som är attraktiva för framtida arbetsgivare. Du kan också skapa en unik profil genom valfria kurser. Därmed har du många fler karriärvägar att välja mellan.

Arbetsmarknaden för kemister god. Med många pensionsavgångar i sikt och få kemister som examineras, förväntas det vara brist på kemister i framtiden.

Läs mer om kemister i arbetslivet
SACO – Studieval och karriär: Kemist (öppnas i nytt fönster)
Naturvetarna – Här jobbar naturvetare i kemi (öppnas i nytt fönster)
Kemikarriär.se (öppnas i nytt fönster)

3 ytterligare skäl att läsa kemi vid Göteborgs universitet

• Studera utomlands. Vid Göteborgs universitet kan du läsa en del av dina studier utomlands. Som utbytesstudent har du möjlighet att åka till något av våra partneruniversitet runtom i världen. Du kan även ta vara på det stora internationella kontaktnätverket våra forskare har.

• Bra studiemiljö. Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi får du undervisning i fräscha och moderna lokaler. Du omsätter teorin i praktik i våra välutrustade laboratorier.

• Närhet till framtida arbetsgivare och renommerade forskningscenter. I Göteborg med omnejd finns några av de största arbetsgivarna för kemister i Västsverige: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Akzo Nobel och Astra Zeneca. Du har även närhet till Svenskt MNR-centrum (öppnas i nytt fönster), Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (öppnas i nytt fönster) samt Core Facilities vid Sahlgrenska akademin (öppnas i nytt fönster) vilket är till stor fördel under dina studier och för din framtida karriär.

Vill du veta mer?

Ta gärna kontakt med Per Martin Björemark, vår studievägledare i kemi.

Studievägledning i kemi

Per Martin Björemark

Telefon: 031-786 9013
Telefontid: 10:00-13:00

E-post: svlkemi@cmb.gu.se

Besöksadress: Campus Johanneberg, Kemigården 4,
rum 7012

Träffa oss på Besöksdagen

Vill du veta hur det är att plugga på Göteborgs universitet? Kom på vår besöksdag 12 mars

Vill du anmäla dig till utbildningen?

Anmälan sker på www.antagning.se (länk öppnas i nytt fönster). Där finns också all information som du behöver för att göra en anmälan.

Skugga en student

Följ med en student för att uppleva hur det är att studera kemi vid Göteborgs universitet.

Möt våra studenter

Sebastiaan gör molekyler på labbet

Möt våra alumner

Nina Simics letar lösningar för industrins problem

Marcus Malmgren, uppskalningskemist på AstraZeneca

Marcus läste Organisk och Läkemedelskemi på Göteborgs universitet. Numera jobbar han som uppskalningskemist på AstraZeneca. Se intervjun med Marcus Malmgren (YouTube-video producerad av AstraZeneca/IKEM, publicerats på kemikarriär.se, öppnas i nytt fönster).

Emelie Fritz fick drömjobbet i krisens spår

Shanghairanking Life Science 2018

Göteborgs universitet tillhör topp 3 i Sverige och topp 50 i världen.

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2018-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?