Utbildning till lärare i kemi, biologi och naturkunskap

Brinner du för naturvetenskap och vill du entusiasmera unga människor för ditt ämne, då ska du bli lärare i kemi, biologi eller naturkunskap!

Arbetet är omväxlande, kreativt och självständigt. Du undervisar i ditt ämne och lär dina elever att ta ansvar, kritiskt granska fakta, utveckla sin kommunikativa och sociala kompetens och mycket mer.

Så får du lärarbehörighet

Du kan få din lärarbehörighet på fyra olika sätt:

• Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet (270-300 hp) ger dig kunskaper och färdigheter för en yrkesverksamhet som lärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Programmet leder till en ämneslärarexamen i ett, två eller tre ämnen.

• Masterprogrammet i kemi och lärande

Efter avslutat kandidatprogram i kemi kan du välja att gå masterprogrammet i kemi och lärande (120 hp). Programmet ger dig en masterexamen inom huvudområdet kemi och möjligheten till att, med förhöjd studietakt, ta en ämneslärarexamen i kemi.

• Kompletterande pedagogiska utbildning (KPU)

Den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) eller det så kallade korta lärarprogrammet (90 hp) är för dig som vill bli behörig lärare och redan läst skolämnen på högskolenivå.

• Brobyggaren/Alternativ KPU

Brobyggaren/Alternativ KPU (90 hp) riktar sig till dig som på ett år vill bli behörig lärare och redan läst skolämnen på högskolenivå. Studietakten är mycket hög (125%) och du läser även under sommaren.

Det här läser du under din lärarutbildning

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ämnesstudierna, men det ingår även kurser i pedagogik och ämnesdidaktik där du får alla verktyg för att bli en kompetent lärare i kemi, biologi eller naturkunskap. Du får också lära dig om skolutveckling, betygsättning, lärande, styrdokument, lagar och vetenskapligt förhållningssätt.

Arbetsmarknaden för NO-lärare är mycket god

Eftersom det finns en stark efterfrågan på utbildade lärare inom naturvetenskapliga ämnen, särskilt i årskurs 7-9, är chanserna till framtida arbete mycket goda.

Vill du veta mer?

Ta kontakt med Marie Kannius Janson, vår studievägledare för lärarutbildning i kemi och naturkunskap.

Peter Gulz är studievägledare för lärarutbildning i biologi.

Här hittar du mer information om lärarutbildingen.

Studievägledning lärarutbildning i kemi & naturkunskap

Marie Kannius Janson

E-post: marie.kannius@cmb.gu.se

Besöksadress: Lundbergslaboratoriet, Medicinaregatan 9 C, rum 1410

Studievägledning lärarutbildning i biologi

Peter Gulz

E-post: education@biology.gu.se

Besöksadress: Kansliet för biologiutbildning, Medicinaregatan 18

Möt våra studenter

Vill du anmäla dig till utbildningen?

Anmälan sker på www.antagning.se (länk öppnas i nytt fönster). Där finns också all information som du behöver för att göra en anmälan.

Korsvägen - portal för lärarfortbildning

Göteborgs universitets webbplats med fortbildning för lärare och förskollärare.

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2018-03-06