Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning i molekylärbiologi

Molekylärbiologi har blivit allt viktigare för att kunna lösa biologiska problem. Genom att förstå hur cellens arvsmassa, proteiner och molekyler fungerar och interagerar, kan molekylärbiologer påverka cellens funktion och egenskaper. Med dessa kunskaper bidrar de till en hållbar samhällsutveckling inom en rad olika områden: från växtförädling till sjukdomsbekämpning och framställning av nya läkemedel.

På institutionen för kemi och molekylärbiologi kan du som student fördjupa dina vetenskapliga kunskaper och din experimentella skicklighet i en internationell forsknings- och studiemiljö. Våra forskare är aktiva inom cellbiologi, genetik, genomik, mikrobiologi och molekylärbiologi.

Program och kurser

Du kan läsa följande program och fristående kurser inom molekylärbiologi på grund- och avancerad nivå:

Översikt utbildningsprogram i kemi och molekylärbiologi.

Skapa en unik profil på arbetsmarknaden

Du kan skräddarsy din utbildning efter egna intressen och ambitioner. Du kan specialisera dig i ditt ämne eller bredda dina kunskaper genom att läsa andra naturvetenskapliga kurser och/eller läsa andra ämnen på universitetet. På så sätt skapar du en unik profil på arbetsmarknaden.

Några exempel:

  • Genom att kombinera de olika ämnena inom molekylärbiologi kan du skapa en unik profil inom life science och jobba med exempelvis antibiotikaresistens.
  • Du kan kombinera dina studier inom molekylärbiologi med andra ämnen på universitetet såsom kommunikation, ekonomi, ledarskap och entreprenörskap. Med din unika tvärvetenskapliga profil kan du exempelvis jobba som vetenskapsjournalist eller med utveckling och ledning av företag inom life science-området.

Så sker undervisningen

Du får en gedigen utbildning där aktuell forskning utgör grunden för undervisningen. Du lär dig det senaste inom ditt område och under studiernas gång utvecklar du även andra viktiga kärnkompetenser såsom noggrannhet, samarbetsförmåga, förmåga att tydligt presentera och kommunicera resultat med mera. Det gör dig väl förberedd för olika utmaningar som väntar dig i arbetslivet.

Kortfattat om vårt sätt att undervisa:

  • Du tar en kurs i taget.
  • Traditionella föreläsningar varvas med arbete i små grupper.
  • Du har nära kontakt med dina engagerade lärare, oftast aktiva toppforskare med djup ämneskunskap och omfattande internationella nätverk.
  • Undervisningen innehåller många moment av aktivt, problembaserat lärande. Du som student deltar aktivt i diskussionerna kring ämnet för att på så sätt få djupare kunskaper och bli bättre på att analysera och tänka vetenskapligt.
  • Teori och praktik går hand i hand och du har möjlighet till att få stor laborativ erfarenhet genom att göra egna projekt.
  • I slutet av din kandidat- och masterutbildning gör du ett individuellt laborativt examensarbete i en av våra framgångsrika forskargrupper.

Arbetsmarknaden för molekylärbiologer är bred

Som molekylärbiolog kan du arbeta inom en mängd olika områden.

I den privata sektorn kan du jobba med laboratorie- och forskningsarbete inom bioteknik-, läkemedels- eller livsmedelsindustrin.

Inom den offentliga sektorn kan du exempelvis arbeta på diagnostiska laboratorier inom sjukvården samt på statliga verk och myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Om du har gått forskarutbildningen, har du möjlighet att satsa på en karriär inom akademin. Du kan även få en anställning inom skolan om du kompletterar din utbildning med en lärarbehörighet.

Under din utbildning utvecklar du flera generiska kompetenser som gör dig attraktiv för framtida arbetsgivare. Detta, i kombination med att du har stor möjlighet att skapa en unik profil på arbetsmarknaden genom valfria kurser, öppnar ännu fler karriärvägar. Du kan till exempel jobba med kommunikation, försäljning eller marknadsföring.

Läs mer om molekylärbiologer i arbetslivet
SACO – Studieval och karriär: Biolog (öppnas i nytt fönster)
Naturvetarna – Här jobbar naturvetare i biologi (öppnas i nytt fönster)

3 ytterligare skäl att läsa molekylärbiologi vid Göteborgs universitet

1. Ett av världens främsta universitet inom life science. I Shanghairankningen för världens bästa lärosäten inom fältet Life Science – Biological Sciences placerade Göteborgs universitet sig som tvåa i Sverige och 40:e i världen. Biological Sciences omfattar bland annat biokemi, molekylärbiologi, biofysik, cellbiologi och mikrobiologi.

2. Göteborg satsar stort på life science. Redan idag har du som student närhet till framtida arbetsgivare såsom AstraZeneca och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Med start år 2019 kommer området kring AstraZenecas anläggning i Mölndal att byggas ut till en internationell forskningsarena inom life science (öppnas i nytt fönster) med nästan 7000 nya arbetsplatser. Göteborgs universitet arbetar också för att stärka livsvetenskaperna i den västsvenska regionen och kommer att samla forskare inom life science i en ny byggnad på Medicinareberget.

3. Internationell studiemiljö. Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi läser du i en internationell miljö med många utländska forskare, lärare och studenter. Vill du läsa en del av dina studier utomlands, har du möjlighet att åka till något av våra partneruniversitet runtom i världen. Du kan också ta vara på det stora internationella kontaktnätverket våra forskare har.

Vill du veta mer?

Ta gärna kontakt med Peter Gulz, vår studievägledare i molekylärbiologi.

Studievägledning i molekylärbiologi

Peter Gulz

Telefon: 031-786 2524

E-post: education@biology.gu.se

Besöksadress: Kansliet för biologiutbildning, Medicinaregatan 18

För dig som söker utbildning: Om höstterminen och covid-19

Vill du anmäla dig till utbildningen?

Anmälan sker på www.antagning.se (länk öppnas i nytt fönster). Där finns också all information som du behöver för att göra en anmälan.

Skugga en student

Upplev hur det är att läsa molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Möt våra studenter

Hon trivs bäst när studierna utmanar

Möt våra alumner

Shanghairanking Life Science 2019

Göteborgs universitet tillhör topp 3 i Sverige och topp 50 i världen.

Sidansvarig: Katleen Burm|Sidan uppdaterades: 2019-09-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?