Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktiska råd

Fyra år av forskarutbildning kan tyckas vara en lång tid. Det är snarare tvärtom och de flesta doktorander tycker att tiden går snabbt. Så att få viss vägledning tidigt, och att hålla ett vakande öga på ditt eget arbete och även omgivnings är god praxis. Här är några praktiska råd från personer som har funderat på dessa frågor under en längre tid, eller som vägleder doktorander som en del av sitt yrke. Dessa essäer av råd är ingalunda de enda, tvärtom finns det många som dessa "där ute". Dock kan dessa vara en bra start på vilken typ av saker att tänka på i samband med slutförandet av avhandlingen och vad som kan vara potentiella "framgångs-faktorer".

“Ten Simple Rules for Graduate Students”
av Jenny Gu (University of Texas, USA) och Philip E. Bourne (University of California. USA). Denna uppsats publicerades i PLoS Computational Biology 2007.

Dessa tankar och funderingar från en före detta elev och en mentor ger praktiska lösningar på några av de problem som kan uppkomma längs vägen till avhandlingen. Den belyser också vissa specifika färdigheter som du behöver förvärva, förutom att vara bra på det rent vetenskapliga. Regel nummer 1: Låt passionen vara drivkraften för din framgång.

“The care and maintenance of your adviser”
av Hugh Kearns och Maria Gardiner, lärare och forskare i psykologi vid Flinders University i Adelaide, Australien. Denna uppsats publicerades i Nature 2011.
Denna korta (en sida) översikt ger några praktiska råd om hur de relaterar till och upprätthåller ett gott samarbete med din handledare, t.ex. vikten av möten. Slutresultatet sammanfattas i följande: “This is my thesis. My name is written on the front of it. I need to become the driver.”

Sidansvarig: Anders Blomberg|Sidan uppdaterades: 2013-07-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?